Ikstar

Ghid de supraviețuire

Vasculita–Vasculitide

Vasculitidele, reprezită un grup de boli cu un simptom comun: inflamația și necrozarea pereților vaselor de sânge. Boala poate afecta orice vas de sânge din organism, indiferent de felul acestuia, calibru sau localizare, putând cuprinde orice organ, inclusiv sistemul nervos central şi periferic. Deşi boala este rară, manifestările acesteia sunt foarte severe.

Cauze

Cauzele apariţiei vasculitei nu sunt cunoscute în totalitate. Se presupune că în majoritatea cazurilor boala apare din cauza unor anomalii ale sistemului imunitar. Ea poate însoţi unele afecţiuni, precum alergiile, unele infecţii virale (hepatita B şi C), expunerea la anumite substanţe chimice (amfetaminele sau cocaina) sau medicamente, bolile reumatice, alte boli autoimune și cancerul cu diferite localizări.

Simptome

Pot exista o multitudine de simptome, deoarece poate afecta orice organ sau sistem. În cazul în care este afectată pielea, poate apărea rash (o modificare de culoare, aspect sau textură a pielii). În cazul scăderii aportului sanguin la nivelul nervilor, poate apărea inițial o senzație anormală, urmată ulterior de pierderea sensibilității locale.

Vasculita cu localizare cerebrală poate determina un infarct cerebral, iar la nivel cardiac, un infarct miocardic. Reacția inflamatorie vasculitică la nivel renal, poate determina modificări ale testelor urinare, iar în timp apariția insuficienței renale cronice.

Uneori simptomatologia poate fi nespecifică, de tip general, ca febra, inapetența, scădere ponderala sau oboseală, fatigabilitate.

Diagnosticare

Diagnosticul de vasculită se bazează pe istoricul medical al pacientului, simptomatologia curentă, examenul fizic complet și rezultatele testelor de laborator specifice. Se poate efectua o analiză hematologică completă, ce evidențiază modificările ce pot apărea în cadrul vasculitei. Aceste modificări includ:

  • anemia- creșterea leucocitelor (celulele albe)
  • creșterea trombocitelor
  • modificări specifice afectării hepatice sau renale
  • semne de reacție alergică.

Testele sanguine pot detecta existența complexelor imune sau a anticorpilor (modalitățile prin care organismul reacționează la factorii pe care îi consideră amenințare), care pot determina vasculita. Teste suplimentare includ radiografii, biopsii tisulare, investigații imagistice cardiace și vasculare.

Tratament

Tratamentul depinde în totalitate de gradul și organele afectate. În cazul în care vasculita este rezultatul unei reacții alergice, poate dispărea de la sine, fără a necesita tratament. În alte situații, când sunt afectate organe vitale ca plămânii, rinichii sau sistemul cerebral, este nevoie de tratament prompt și agresiv. Tratamentul sistemic include corticoterapie.

Medicația citostatică (folosita în tratamentul cancerului) este de asemenea folosită, însa în doze mult mai mici comparativ cu cele administrate pacienților bolnavi de cancer. Scopul administrării terapiei citostatice este de a suprima răspunsul imun anormal, ce determină afectarea vaselor de sânge.

Prognostic

Prognosticul unui pacient cu vasculita depinde de tipul vasculitei și gradul de afectare. În trecut, pacienții cu vasculită - forma severă, aveau un prognostic de numai câteva săptămâni sau luni. În prezent, bolnavii de vasculită, pot duce o viață normală, în cazul aplicării unui tratament adecvat. Succesul terapeutic depinde de diagnosticul prompt, tratamentul agresiv și supravegherea ulterioară.

Pe măsură ce boala este ținută sub control, medicația poate fi îndepărtată progresiv, urmărindu-se remisiunea îndelungată sau vindecarea, fără a mai necesita un tratament ulterior. Deoarece perioada remisiunii nu poate fi precizată, pacienții cu forme severe de vasculită, vor rămâne sub supravegherea unui medic specialist pe tot parcursul vieții.

 

Linkuri utile:

Mediculmeu.ro

News medical

Eurolab

 

-

 

 

 

Add comment


Security code
Refresh