Fibromialgia a fost recunoscută de OMS din anul 1992 ca o patologie polimorfă, fiind o boală musculară şi a ţesuturilor moi, cu evoluţie subacută sau cronică, având componentă psihică anxios depresivă.
Fibromialgia este o afecțiune medicală cronică manifestată prin durere și sensibilitate la nivelul mușchilor, tendoanelor și articulațiilor. Fibromialgia se mai caracterizează prin oboseală cronică, anxietate, depresie, un somn agitat și tulburări la nivelul tranzitului intestinal.
Fibromialgia afectează cel mai des femeile cu vărste între 20 și 55 ani.
Nu se cunosc cauzele exacte ale fibromilagiei. Persoanele diagnosticate cu fibromialgie simt durerea la anumiți stimuli care în mod normal ar fi inofensivi.
Sensibilitatea exagerată poate fi rezultatul modificărilor chimice de la nivelul creierului sau a măduvei spinale care controlează durerea. Ca rezultat al acestor modificări, persoana simte durerea mai repede, mai puternică și prezintă durere difuză musculară.
Fibromialgia este legată de dezechilibrul chimic al creierului care duce la scăderea toleranței la durere și la un somn neliniștit cu oboseală în timpul zilei.
Fibromialgia mai poate fi cauzată de dezechilibrul hormonal al cortizolului și al hormonului creșterii.
Varietatea și severitatea simptomelor din fibromialgie diferă de la o persoană la alta. Durerea cronică este cel mai frecvent simptom. Aceasta apare, de obicei, gradat.
Alte simptome:
Persoanele cu fibromialgie au perioade asimptomatice și perioade simptomatice. Puseele cu oboseală și dureri musculare sau articulare sunt frecvente, în special după stress fizic sau psihic. Mulți bolnavi cu fibromialgie acuză dureri accentuate la temperaturi scăzute sau umiditate crescută, când nu dorm destul, când sunt obosiți, stresați sau extenuați.
Nu există teste specifice pentru fibromialgie. Medicul pune diagnosticul pe baza simptomelor descrise de pacient și pe baza examenului fizic.
Exista 18 puncte dureroase specifice fibromialgiei: la nivelul gâtului, a umerilor, a coatelor, a spatelui, a genunchilor, a șoldurilor și de-o parte și de alta a sternului.
Sensibilitatea în 11 din aceste puncte pune de obicei diagnosticul.
Nu oricărui medic îi este ușor să pună diagnosticul și să trateze o fibromialgie, deoarece încă nu este o problemă medicală bine definită. Cei mai experimentați medici în tratamentul fibromialgiei sunt: medicul reumatolog și medicii specialiști în managementul durerii.
În prezent nu există nici un tratament pentru fibromialgie. Tratamentul este concentrat pe abordarea durerii, oboselii, depresiei și altor simptome specifice fibromialgiei, în speranța de a întrerupe cercul vicios al toleranței scăzute la durere și a scăderii activității fizice.
Fibromialgia nu este o boală progresivă și nu duce la disfuncții fizice permanente. Deși fibromialgia este un sindrom cronic, se pot face multe pentru reducerea și controlul simptomelor. Tratamentul la domiciliu este cea mai importantă parte din tratamentul fibromialgiei și se bazează pe:
De asemenea ar trebui evitat statul într-o singură poziție timp îndelungat și evitarea activităților fizice.
-