Sau sindromul burn aut
Este caracterizat prin oboseală sau extenuare severă, care împiedică efectuarea activităților normale, zilnice obișnuite. Simptomele sunt variate, dar cel principal este oboseala care persistă cel puțin șase luni.
Boala nu este foarte bine cunoscută și nu există teste care să confirme diagnosticul de sindrom de oboseală cronică. Din această cauză, mulți pacienți împreună cu familia și prietenii, acceptă boala cu oarecare dificultate.
Oboseala nu este imaginară ea având un substrat real. Este reacția organismului la o combinație de factori fizici și emoționali.
Nu se cunosc. Unele persoane au dezvoltat acest sindrom după o infecție virală sau bacteriană (gripa) dar nu există dovezi concrete în acest sens. Alte teorii fac legătura între oboseala și sistemul imun, sistemul nervos și sistemul endocrin.
Oboseală și/sau extenuare severă timp de șase luni și nu se ameliorează la odihnă (ești obosit și când te odihnești) . În unele cazuri, gradul severității este atât de mare încât afectează capacitatea de muncă, activitățile de recreere și cele sociale. Oboseala / extenuarea poate debuta brusc sau poate să se dezvolte de-a lungul unei periade de săptămâni sau luni.
Alte simptome pe termen lung:
Datorită faptului că SOC nu este ușor de diagnosticat, s-au stabilit câteva reguli de identificare a bolii. Pentru diagnosticul acestui sindrom sunt "necesare" oboseala și cel puțin patru din simptomele de mai sus. Aceste simptome trebuie să debuteze o dată cu oboseala sau după declanșarea ei și să dureze cel puțin șase luni.
Unii pacienți dezvoltă o afecțiune în care frecvența cardiacă (numărul de bătăi pe minut) crește, iar tensiunea arterială scade în momentul când se ridică din poziție culcată și stau în picioare – simptom descris ca o senzație de leșin sau amețeală – această afecțiune se numește "hipotensiune ortostatică"
Depresia apare în multe cazuri și poate duce la înrăutățirea celorlalte simptome.
Sindromul de oboseală cronică produce simptome care se întâlnesc în multe alte boli, mai ales la debut. Din acest motiv, diagnosticarea se face prin excluderea celorlalte boli cu simptome similare.
În cazul în care simptomele, istoricul bolii și examenul fizic sugerează alte posibile afecțiuni se pot face teste suplimentare:
Tratamentul la domiciliu este cea mai importanta parte din tratamentul sindromului de oboseală cronică. În cazul acestei boli, se pot parcurge următorii pași pentru a controla și uneori chiar ameliora simptomele: