Ikstar

Ghid de supraviețuire

Fenomenul (sindromul) Raynaud

Fenomenul Raynaud, este o afecțiune care poate să apară de sine stătătoare – primară, sau secundară - în cadrul altor boli a căror cauze și tratament, rămân necunoscute.

Fenomenul Raynaud este secundar altor afecțiuni , după cum urmează :
bolile țesutului conjunctiv:

  • sclerodermie
  • lupusul eritematos sistemic ( LES )
  • poliartrita reumatoidă
  • bolile arteriale obstructive (vasculitide)
  • leziunile neurologice
  • spondiloza cervicală
  • sindromul de compresie toracică
  • compresia vaselor subclaviculare
  • sindromul de canal carpian
  • degerăturile se pot complica cu fenomenul sau sindromul Raynaud
  • intoxicațiile cu unele medicamente
  • expunerea la unele substanțe chimice
  • De multe ori Sindromul Raynaud este prima manifestare a unora dintre aceste boli. În sindromul Raynaud se constată o scădere a sistemului imunitar, ceea ce face ca arterele să fie foarte sensibile la frig .

În toate situațiile, frigul și stresul sunt factori care pot declanșa manifestările specifice sindromului sau bolii Raynaud.

Simptome

raynaud tmbFenomenul Raynaud afectează extremitățile, cu predilecție degetele de la mâini și de la picioare. Cea mai importantă schimbare sesizatăîn timpul manifestării bolii o reprezintă schimbarea culorii degetelor, de la normal la alb, apoi albastru, fiind semn de cianoza și într-un final roșu. Paleta cromatică este însoțită de fenomene specifice lipsei de oxigen din țesuturile respective, cum ar fi durerea, parestezia (amorțeala) zonelor private de oxigen.

În cazuri severe sau în cazuri în care există leziuni la nivelul porțiunilor afectate de fenomenul Raynaud, pot apărea mici ulcerații. Acestea evoluează, infectându-se. Gangrena este o complicație de temut în această situație, ducând la pierderea degetului pentru a opri avansarea procesului infecțios. În funcție de severitatea afecțiunii, perioada ischemiei și a schimbărilor de culoare poate fi mai mică sau mai mare.

În unele cazuri degetele se pot doar albi puțin, iar în altele, gradul de cianoza la care se ajunge poate fi îngrijorător. Schimbările cromatice apar în cazul stresului psihic, al agitației, a schimbărilor stărilor emoționale, și cel mai frecvent datorită expunerii la frig.

Diagnostic

Diagnosticul de fenomen Raynaud se pune pe baza antecedentelor medicale ale pacientului și a examenului fizic. Deoarece nu există teste paraclinice simple care să ajute diagnosticarea corectă, medicul se va baza foarte mult pe descrierea simptomelor așa cum sunt ele percepute de pacient, deci acesta trebuie să fie cât mai exact în relatare, în special în ceea ce privește modificările de colorație și succesiunea lor. Diferența între fenomenul Raynaud primar și cel secundar se poate face și măsurând gradientul de temperatură de la nivelul mâinilor, însă coexistența unor boli autoimune este destul de sugestivă pentru fenomenul Raynaud secundar.

Tratament

Principii terapeutice

Există o serie de măsuri cu caracter preventiv pe care pacienții le pot lua pentru a evita apariția crizelor vaso-spastice. Este important să evite contactul cu factorii declanșatori. Trebuie evitat frigul, pe cât posibil, prin utilizarea în sezonul rece a mănușilor, ciorapilor groși și a hainelor călduroase. Dacă este pus în mediu rece, organismul va reacționa reflex prin vasoconstricție cutanată pentru a trimite cât mai mult sânge organelor centrale, deci spasmul produs este mult mai intens.

Este recomandată evitarea stărilor anxioase, stresului de orice fel. De asemenea, pacienții ar trebui să renunțe la fumat (tutunul, prin vasoconstricția arteriolo-capilară indusă, este un factor declanșator important al crizelor) și să fie atenți la eventualele medicamente pe care le consumă. Dacă situația o impune, medicul poate recomanda pacienților tratament cu blocanți ai canalelor de calciu pentru a ameliora simptomatologia (se va îmbunătăți astfel fluxul sangvin spre extremități, aceste substanțe având rol vasodilatator).

Pentru a menține o temperatură adecvată la nivelul mâinilor, pacienții sunt sfătuiți să poarte mănuși călduroase, să nu ia obiectele din frigider sau congelator cu mâinile goale ci doar folosind un prosop de bucătărie. Ciorapii din bumbac ar trebui înlocuiți cu ciorapi din lână sau material sintetic pentru ca picioarele să fie calde în permanență. Pentru a îmbunătăți circulația, mâinile și picioarele pot fi introduse în apă caldă, dar nu fierbinte. De asemenea, executarea diverselor mișcări cu mâinile (rotire în morișcă) poate să favorizeze fluxul sanguin la nivelul degetelor.

raynaud1 tmb

Add comment


Security code
Refresh